Welke planten zijn goed voor op kantoor? En blijven ook leven?

Op veel werkplekken zie je planten die hun beste tijd wel hebben gehad. Ze hanger er slap bij, weinig bladeren over, ze zijn aan het dood gaan.

Dat planten gezond zijn voor de mensen op de werkvloer is wel duidelijk, maar je moet ook je planten natuurlijk goed verzorgen. Dat kan best wat tijd gaan kosten, zeker als je niet echt groene vingers hebt. Gaan jouw kantoorplanten steeds dood? Wij hebben een lijst gemaakt van 10 planten die niet veel verzorging nodig hebben. Uiteraard met korte instructie!

Drakenklimop

Drakenklimop lijkt een soort boom, maar het is meer een klimplant (geen familie van de klimop). Hij dankt zijn naam aan het feit dat deze plant in tropische bossen bijna niet dood te krijgen is. Dat klinkt natuurlijk perfect voor jullie kantoor toch?

Waar te plaatsen?

Zet de drakenklimop op een lichte plek, half schaduw kan ook nog, maar niet in direct zonlicht. Ze kunnen tot wel 20 meter hoog worden, dus zeer geschikt voor hoge ruimtes.

Hoeveel water?

Zorg dat de grond altijd een beetje vochtig blijft. Steek je vinger in de grond, is het droog? Water geven! Te nat? Geen water, dan heeft de drakenklimop genoeg.

Snoeien?

Nee hoeft niet. Als blaadjes geel worden, dan laten ze makkelijk los en kun je die weggooien. Als de plant het goed doet, zal hij ook veel nieuwe bladslingers krijgen. Worden de bladslingers van de drakenklimop te veel, dan kan je ze gewoon afknippen.

 

Lepelplant

De lepelplant is populair vanwege de witte bloemen, en daar dankt hij ook zijn naam aan. De bloemen lijken op lepels, vandaar de naam lepelplant. Deze plant is bijna niet te verdrinken, wat wel zo makkelijk is!

Waar te plaatsen?

De lepelplant heeft wat zonlicht nodig, maar niet te veel. Als hij te veel zonlicht krijgt worden de bladeren geel. Worden de bloemen groen? Dan heeft hij te weinig zonlicht. Makkelijk te onthouden toch?

Hoeveel water?

Deze mag je gewoon veel water geven. Verdrinken doet de lepelplant niet snel. Wil je weten wanneer je het beste water kunt geven? Wacht dan gewoon tot de lepelplant ene beetje gaat hangen, dan heeft hij dorst.

Snoeien?

Uitgebloeide bloemen en lelijke blaadjes knip je zo laag mogelijk af.

 

Erwtenplant

De erwtenplant is een hangplant. De blaadjes lijken op erwten, vandaar de naam. Het zijn geen erwten natuurlijk, dus maak er geen soep van!

Waar te plaatsen?

Op een kast, in een hoge pot, in een hangpot, zolang het maar op een lichte plek is. Vol in de zon kan de erwtenplant niet goed aan. Vooral op een hoge kast op een kantoor kan hij mooi naar beneden groeien en veel groen toevoegen aan een ruimte.

Hoeveel water?

Niet veel. Het beste is een pot met een bakje eronder waar je een beetje water in doet. De erwtenplant is een vetplant, die slaan water op in de bladeren, dus hebben verder niet veel nodig. In de zomer ongeveer 1 keer per week, en in de winter 1 keer per 2 weken is genoeg, en dan niet te veel.

Snoeien?

Nee dat hoeft niet. Hooguit als je zelf vindt dat de erwtenplant te lang wordt, dan kan je hem inkorten uiteraard.

 

Aloë Vera plant

Misschien heb je er thuis een crème van, of een sapje, het schijnt namelijk gezond te zijn. De Aloë Vera is een vetplant en is een van de makkelijkste planten voor op kantoor!

Waar te plaatsen?

Deze plant houdt van zonlicht, ook directe zonlicht (geef dan wel iets meer water). Op een donkere plek is de kans op rot groter.

Hoeveel water?

Je hoeft eigenlijk alleen van april tot oktober water te geven, en dan niet eens veel. In de winter hoef je vaak helemaal geen water te geven, dat vindt de Aloë Vera prettig. Pas als de puntjes van de Aloë Vera rood worden en samentrekken, dan heeft hij meer water nodig.

Snoeien?

Hoeft niet echt, maar als je lelijke bladeren hebt, dan kan je ze onderaan afknippen. De plant herstelt zelf weer, dus daar hoef je je niet druk te maken. Zijn de bladeren een beetje bruin? Dan geef je teveel water.

 

Graslelie

De Graslelie is een hele makkelijke leuke plant. Leuk omdat je de graslelie heel eenvoudig kunt stekken. Aan de uitlopers van de plant ontstaan nieuwe stekjes. Zet deze in een nieuw potje, geef wat water, en je hebt er weer een nieuwe bij!

Waar te plaatsen?

Graslelie heeft een blad met 2 kleuren, groen en wit. De plant houdt van zonlicht, maar niet te veel. Worden de bladeren steeds witter? Dan krijgt hij te veel licht. Worden de bladeren steeds groener? Ja je raadt het al, te weinig licht!

Hoeveel water?

Niet te veel, maar wel 1 tot 2 keer per week. Het is een sterke plant, dus en keer vergeten is geen ramp. weet je het niet zeker? De pot moet niet droog komen staan, die mag een beetje vochtig blijven, dus steek je vinger erin, is het droog, beetje water geven!

Snoeien?

Lelijke bladeren kun je eruit knippen, net als te lange uitlopers. Wordt de plant te groot? Dan kan je hem scheuren en in 2 potten verplanten. Hij maakt zelf dus al nieuwe stekjes aan, dus als je je kantoor steeds groener wilt maken, dan is dit een hele geschikte plant!

 

Philodendron

Mooie grote plant die makkelijk te onderhouden is, daarom is de philodendron uitermate geschikt voor op de werkvloer.

Waar te plaatsen?

Op een lichte plek, maar niet teveel direct zonlicht. Een paar uurtjes kan hij wel hebben, maar niet de hele dag. Worden de bladeren geel, dan heeft hij te veel zonlicht.

Hoeveel water?

De philodendron houdt van een vochtige grond. Dus steek je vinger in de grond om te kijken of dat nog goed is. Worden de bladeren bruin? Dan heeft hij waarschijnlijk te veel water.

Snoeien?

Oude en verkleurde bladeren kun je laag afknippen. Verder kun je uitlopers indien gewenst ook afknippen.

 

Echeveria Vetplant

Vetplanten zijn bij uitstek geschikt voor kantoor. Ze hebben weinig aandacht nodig en zijn er ook in verschillende kleuren.

Waar te plaatsen?

De echeveria kan goed licht krijgen. Als er meer zonlicht is dan zal dat ook de kleur positief te goede komen. Maar kan ook half schaduw hebben.

Hoeveel water?

Weinig! Heel weinig. Eigenlijk pas als de grond helemaal droog is. En laat geen water op de bladeren staan, dan gaat het rotten! Zie je dorre bladeren? Dan geef je teveel water!

Snoeien?

Dat hoeft niet. Ja dit is echt een hele makkelijke plant, krijg deze maar eens dood!

 

Olifantspoot

IJzersterke plant, maar dat is niet de reden dat deze plant de olifantspoot wordt genoemd. Dat komt door de stam, die is aan de onderkant een stuk dikker.

Waar te plaatsen?

De olifantspoot houdt van licht, dus lekker bij het raam. Maar niet vlak voor het raam op het zuiden, dat is te veel. Hij heeft wel graag wat ruimte. De bladeren hangen, en het liefst raakt de olifantspoot niets met zijn bladeren. Prima plant dus om in een grote ruimte te zetten.

Hoeveel water?

niet veel. De dikke stam is de voorraad voor deze plant. Geen pas een beetje water als de grond droog aanvoelt. wordt de stam wat zacht? Dan heeft hij te veel water gekregen!

Snoeien?

Lelijke bruine blaadjes knip je eruit. Verder hoef je niets te doen.

 

Crassula jade plant

De crassula jade plant is een vetplant. Vetplanten zijn heel makkelijk in onderhoud en daarom heel geschikt op kantoor. De crassula jade plant is een soort struik die prima een meter hoog kan worden.

Waar te plaatsen?

Deze mag dus gewoon in de zon staan. Laat de plant wel een beetje wennen. Dus als je deze in de zomer koopt, zet hem dan niet direct voor het raam.

Hoeveel water?

Vetplanten hebben weinig water nodig, dus ook de crassula jade plant. de grond moet eerst goed droog zijn voordat je nieuw water gaat geven. Gele bladeren? te veel water!

Snoeien?

Hoeft niet, je kunt het wel doen. Snip dan bij de stam stukjes af, niet te veel dan wordt de plant snel kaal. De crassula jade plant laat dode blaadjes zelf vallen, vaak al eerder dan jij weet dat het blaadje dood is. Veel dode blaadjes? Dan heeft de plant waarschijnlijk te veel water of te weinig licht.

 

Tiengebodenplantje

Door de kleur in de bladeren is het een hele leuke plant voor op kantoor. De tiengebodenplant is ook makkelijk in onderhoud.

Waar te plaatsen?

De tiengebodenplant houdt van een lichte plek. Maar niet van de volle zon, dan gaan de bladeren stuk. In de bladeren zit juist de mooie tekening van deze plant. Vervaagt deze? Dan krijgt hij niet genoeg licht.

Hoeveel water?

1 tot 2 keer per week, de grond moet niet uitdrogen, maar licht vochtig blijven. Het besproeien van de bladeren is ook goed voor de plant, deze houdt van een vochtige omgeving.

Snoeien?

Hoeft niet. Je kunt lelijke bladeren natuurlijk wegknippen, dat kan geen kwaad.

 

Tips voor onderhoud planten op kantoor

Planten op kantoor zijn prettig voor de werkomgeving, maar ze hebben wel aandacht nodig. Wij adviseren onze klanten daroom ook om het onderhoud uit te besteden aan een expert. Maar wil je het zelf doen? Dan zijn er uiteraard wel wat tips:

  • Kies vast moment van water geven
  • Grote planten komen beter tot hun recht
  • Heb je airco? Dan kan wat meer water handig zijn

Om te bepalen wat nu wel of niet goed is voor je planten is onderhoud door een expert aan te raden. Die weet exact wat de plant nodig heeft. Extra voeding, meer of minder water of verpotten? Een leek doet vaak maar wat, en dan gaat het mis. Planten gaan dood omdat ze niet goed worden verzorgd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

kantoorplanten specialist

Over Kantoorplanten Specialist

Kantoorplanten Specialist werkt samen met regionale duurzame bloemisten. Doordat we samenwerken met lokale partners kunnen we een hoog service niveau bieden. We zijn altijd in de buurt dus!

Wil je meer weten over Kantoorplanten Specialist? Neem dan contact op!

Voordelen van planten op kantoor
Planten op kantoor
interieurbeplanting kantoorplanten hydrocultuur

Wil je advies over kantoorplanten?

Plan een vrijblijvende afspraak

Dat snappen wij! Niet elke plant is geschikt voor elke ruimte, dus is goed advies nodig voor gezonde planten. En advies geven doen wij vrijblijvend. We komen langs om de ruimtes te bekijken, geven een advies en maken een voorstel. De juiste planten op de juiste plek zorgt ervoor dat de voordelen. van kantoorplanten optimaal benut worden. Zo dragen ze bij een een gezonde en prettige werkomgeving die de productiviteit en creativiteit zal bevorderen.

Wil je extra zekerheid? Dan nemen wij het onderhoud volledig uit handen, met groen garantie. Doet de plant het toch niet goed? Dan vervangen we hem, gratis.

© Copyright - Kantoorplanetn Specialist