Voordelen van planten op kantoor

Voordelen van planten op kantoor – Universitair onderzoek

Voordelen van planten op kantoor, wij zouden er wel 100 kunnen geven. Als Kantoorplanten Specialist leveren en onderhouden we planten op de werkvloer, uiteraard kunnen wij heel veel voordelen benoemen. Maar dat is een beetje zoals “wij van WC-eend, adviseren WC-eend”. Daarom gebruiken we een universitair onderzoek van de Universiteit van Wageningen uit 2019.

Uit dit onderzoek blijft dat planten op de werkvloer vooral gezondheidsvoordelen geeft. We hebben 10 voordelen voor je op een rij gezet.

Medewerkers vinden een werkruimte met planten aantrekkelijker dan een ruimte worden planten. Het leidt tot meer tevredenheid van medewerkers over het eigen functioneren en tot minder ziekteverzuim. Planten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid en prettiger werkklimaat zowel in de zomer als in de winter.

de investering voor de aanschaf en onderhoud is vaak al binnen 1 jaar terugverdient. Dit komt voornamelijk door het beter functioneren van medewerkers en lager ziekteverzuim. Na dat eerste jaar leveren kantoorplanten dus geld op!

6 voordelen van planten op kantoor

Uit het onderzoek kwamen 6 positieve effecten die gelinkt kunnen worden aan de planten die aanwezig waren op de werkvloer.

Hogere luchtvochtvochtigheid

Werkplekken zoals kantoren zijn ruimtes waar de luchtvochtigheid vaak laag is. Dit komt door bijvoorbeeld airco’s. Droge ogen en een droge keel zijn klachten die kunnen worden veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid.

Door planten te plaatsen kan de luchtvochtigheid verhoogd worden met 5-20%.

Prettigere gevoelstemperatuur

Ondanks dat de temperatuur in de ruimte niet veel veranderd ervaren medewerkers in een kantoor met planten minder snel als te warm of te koud. Het plaatsen van planten op de werkvloer heeft dus een positief invloed op de gevoelstemperatuur.

Leukere werkplek

Werkplekken waar planten staan worden aantrekkelijker gevonden door medewerkers. Een leukere en mooiere werkplek voelt fijn, een medewerker die zich fijn voelt laat minder ziekteverzuim zien.

Hogere tevredenheid over functioneren

Medewerkers zijn gemiddeld meer tevreden over hun eigen functioneren en hebben ook de verwachting dat hun werkgever deze mening deelt. Dit zegt verder niet iets over het daadwerkelijk functioneren, maar wel over het gevoel. Een positief gevoel zal wel zorgen voor een hogere productiviteit.

Minder ziekteverzuim door planten op kantoor

Dit is de directe winst voor elke werkgever. Ziekteverzuim kost gemiddeld tussen de 250 en 300 euro per medewerker per ziektedag. Door planten op de werkvloer zie je gemiddeld een daling van 1,6 ziektedagen per jaar per medewerker.

Dit komt neer op gemiddeld 400 euro per jaar per medewerken. Heb je 10 medewerkers, dan is dat gemiddeld dus een besparing van 4.000 euro. De investering voor planten op kantoor heb je dus snel terugverdient.

Nog meer voordelen kantoorplanten

Naast het bovenstaande onderzoek zijn er nog andere Voordelen van planten op kantoor.

Planten hebben een luchtzuiverende functie. Schadelijke gassen worden opgenomen en afgebroken, denk bijvoorbeeld aan de stoffen die vrij komen bij printers op de werkvloer.

De groene bladeren van planten zorgen dat koolstofdioxide (CO2) wordt omgezet naar zuurstof. Kantoorplanten zorgen dus voor een hoger zuurstofgehalte op de werkvloer. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich beter en langer kunnen concentreren. Dit zorgt voor een hogere productiviteit. Klachten als moe, hoofdpijn en prikkende ogen worden minder. Hoe meer groen, hoe beter!

Planten hebben ook een goede akoestische werking. Geluiden worden gedempt. Dit zorgt ervoor dat medewerkers minder afleiding hebben. De omgevingsgeluiden zijn zachter. Door minder afleiding kunnen ze zich beter concentreren op werkzaamheden, ook hierdoor wordt de productiviteit hoger.

Planten stimuleren de creativiteit. Een prettige en leuke werkomgeving kan worden gecreëerd met meer planten en heeft als resultaat dat medewerkers creatiever worden. Creativiteit is nodig om nieuwe ontwikkellening in gang te zetten en het bedrijf te laten groeien.

Conclussie

Voordelen van planten op kantoor zijn dus erg groot. Kantoorplanten zijn dus niet alleen goed voor je, voor de productiviteit maar ze zijn ook snel terugverdient! Binnen jaar kun je enorm besparen op ziekteverzuim en verdienen in productiviteit.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

kantoorplanten specialist

Over Kantoorplanten Specialist

Kantoorplanten Specialist werkt samen met regionale duurzame bloemisten. Doordat we samenwerken met lokale partners kunnen we een hoog service niveau bieden. We zijn altijd in de buurt dus!

Wil je meer weten over Kantoorplanten Specialist? Neem dan contact op!

Voordelen van planten op kantoor
Planten op kantoor
interieurbeplanting kantoorplanten hydrocultuur

Wil je advies over kantoorplanten?

Plan een vrijblijvende afspraak

Dat snappen wij! Niet elke plant is geschikt voor elke ruimte, dus is goed advies nodig voor gezonde planten. En advies geven doen wij vrijblijvend. We komen langs om de ruimtes te bekijken, geven een advies en maken een voorstel. De juiste planten op de juiste plek zorgt ervoor dat de voordelen. van kantoorplanten optimaal benut worden. Zo dragen ze bij een een gezonde en prettige werkomgeving die de productiviteit en creativiteit zal bevorderen.

Wil je extra zekerheid? Dan nemen wij het onderhoud volledig uit handen, met groen garantie. Doet de plant het toch niet goed? Dan vervangen we hem, gratis.

© Copyright - Kantoorplanetn Specialist